Jesień
Już jesień
rodzi się w moich oczach .
Króluje
przez kilka miesięcy
i odchodzi
JESTEM JAK JESIEŃ
złota ,
szczera
ciepła
zimna .
KOCHAM JESIEŃ
Kiedyś przysypie mnie
liśćmi
JESTEM JESIENIĄ...
Widzę , że przemijam
Maria Pawlikowska Jasnorzewska
Jesień...i w naszym Domu zapanował nastrój jesienny. Początek minionego tygodnia rozpoczęliśmy od omówienia tradycji i symboliki dnia Wszystkich Świętych. Palenie zniczy na grobach naszych bliskich, składanie kwiatów, modlitwa, to wszystko rozpoczyna okres, w którym będziemy szczególnie pamiętać o tych, którzy odeszli. Nasi seniorzy przygotowali także piękne stroiki i wieńce, które zawieźli na groby zmarłych uczestników DDP w przeciągu ostatniego roku.
W Polsce, w ostatnich latach obchodzi się również tzw Halloween - zwyczaj związany z maskaradą, zbieraniem słodyczy oraz głównym symbolem – wydrążoną i podświetloną dynią. Temat ten wśród naszych uczestników wywołał ożywioną dyskusję, gdyż jak się okazuje, niesie on za sobą, dla niektórych osób, wiele kontrowersji.
Rozmowy, wspomnienia, wspólne zajęcia ,dzięki dogodnej aurze, ku zadowoleniu seniorów, odbywały się również w naszym uroczym ogrodzie.
Końcem tygodnia mogliśmy posmakować jesiennego frykasu. Mówią, że najlepsze są na Placu Pigalle, ale ddpowskie kasztany również smakowały doskonale