21 lipca 2008r. kolejne spotkanie w ramach projektu „Uśmiech Seniora” miało bardzo smaczny przebieg. Podczas spotkania przyrządzane były sałatki warzywne, z odrobiną poztywnego „szaleństwa”. Ażeby zabawa była ciekawsza, utworzone zostały mieszane drużyny (seniorzy i młodzież), które walczyły o uznanie “Komisji degustacyjnej”.
Zadanie polegało na zrobieniu z otrzymanych produktów sałatki: smacznej, kolorowej i wymyślenie dla niej ciekawej, najlepiej szalonej nazwy. Wszyscy uczestnicy zawodów pracowali z wielkim zapałem i w wesołej atmosferze, aż w efekcie powstały
“Szalone sałatki” o nietuzinkowych nazwach.
"Komisja degustacyjna”
z wielką powagą po napełnieniu swoich “szacownych brzuszków” orzekła, iż wybór był bardzo trudny, dlatego, że wszystkie sałatki były wyśmienite i zasłużyły na uznanie. Jednak zgodnie z przyjętymi wcześniej kryteriami tj: biorąc pod uwagę smak, walory estetyczne i wymyśloną przez drużynę nazwę zwyciężyła “Świrnięta sałatka”, która uzyskała największą ilość punktów.
W nagrodę zwycięska drużyna otrzymała po paczce makaronu “Babci Milci”
i ogromne uznanie. Zajęcia wzbudziły wiele emocji.
Po ogólnej
degustacji można było usłyszeć różne opinie i wywody na temat smaku
sałatek. Nie ulega wątpliwości, że wszystkie były bardzo smaczne.
Proponujemy zatem sporządzenie sałatek według naszych przepisów i wydanie własnej opinii:
1
. “Makaronowy szał”
Składniki:
Makaron, 2 pory lub cebula, 0,5 kg pieczarek, 1 puszka kukurydzy, majonez, przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron-wystudzić, pieczarki przesmażyć-wystudzić, porę sparzyć. Następnie połączyć wszystkie składniki dodając majonez i doprawić do smaku.
2. “Świrnięta sałatka”
Składniki:
1 kg ziemniaków (ugotowanych w mundurkach), szczypiorek (2 pęczki), rzodkiewki (2 pęczki), 2 ogórki świeże, 2 ogórki kiszone, jogurt naturalny, majonez - 3 łyżki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Sposób przygotowania :
Połączyć wszystkie składniki, dodać sos majonezowo - jogurtowy.
3. “Szalony zawrót głowy”
Składniki:
Ryż, ananas, kukurydza, majonez, jogurt naturalny, czosnek, sos sałatkowy.
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i jogurt, przyprawić do smaku.
4. “Kus-kusowe szaleństwo Seniora”
Składniki:
Kasza kus-kus, majonez, pomidory, ogórki, papryka, cebula.
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki wymieszać ze sparzoną kaszą kus-kus i majonezem, doprawić do smaku.
5. “Szalona wielowarzywna”
(układana warstwowo)
Składniki:
Kapusta pekińska, 2cebule (pokrojone w kostkę), ogórek korniszon (4 szt.), ser żółty (starty na tarce o grubych oczkach), jajka (4 szt.), kukurydza, majonez, keczup, wegeta lub sos sałatkowy.
Sposób:
Składniki układać warstwami, zaczynamy od cebuli, ogórek, ser żółty, jajka, kapusta, pomiędzy warstwami majonez oraz keczup.