Od 19 – 23.10 tydzień był u nas całkowicie guzikowy. Seniorzy poznali krótką historię guzika - skąd, po co i dlaczego ;) Ochoczo wzięli udział w zajęciach plastycznych, na których wykorzystaliśmy guziki w szerokim zakresie. Papierowe guziki posłużyły nam jako baza kolorowych obrazków, a masa solna do stworzenia wyjątkowych słonych okazów, które na pewno nie odpadną z żadnego płaszcza. Cały tydzień dopięliśmy na ostatni guzik urządzając Guzikowe Zawody Sprawnościowe, podczas których seniorzy przyszywali guziki na czas :)
Drugi tydzień października był czasem zadumy i refleksji. Wspominaliśmy świętego Jana Pawła II i jego pontyfikat. Była to okazja do przypomnienia sobie encyklik Wielkiego Polaka, jego słynnych wypowiedzi i faktów z życia. Nasi podopieczni z rozrzewnieniem wspominali pierwszą pielgrzymkę Jana Pawła II do Polski, podczas której papież odwiedził Oświęcim. Sylwetkę papieża przybliżyła nam również pani Anna Nosal- Tobiasz - autorka wielu wierszy poświęconych świętemu. Poranek poetycki z udziałem naszego gościa był okazją do wielu wzruszeń i miłych wspomnień. Dopełnieniem papieskiego tygodnia była terapia kulinarna, podczas której przygotowane zostały przepyszne kremówki, do których słabość miał nasz ukochany papież. Palce lizać !
Pierwsze dni października upłynęły seniorom na rozmowach o urokach polskiego babiego lata. Wybrali się również na jesienny spacer, by wśród szeleszczących rdzawo- zielonych liści zebrać dary jesieni. Na zajęciach plastycznych nasi podopieczni stworzyli z nich barwne bukiety oraz kasztanowe "cudaki". Z kolei na poranku poetycznym, seniorzy recytowali wiersze o tematyce jesiennej. Zwieńczeniem tygodnia była aromatyczna zupa dyniowa.
Przygotowania do VIII Wielkiego Balu Seniora odbywały się w DDP cały miniony tydzień. Co na siebie włożyć? Kiedy do fryzjera? Jaki kolor włosów i paznokci? Oto pytania, jakie nurtowały naszych uczestników. W odpowiedzi na powyższe, presonel i zaprzyjaźnione fryzjerki z Hufca Pracy w Oświęcimiu pospieszyli na pomoc seniorom i pomogli im zadbać o urodę na tę wyjątkową okazję.
W minionym tygodniu w Sekcji Osób Starszych wiele rozmawiało się o zdrowym odżywianiu i dietach, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Próbowaliśmy stworzyć własną definicję zdrowia, która okazała się zbieżna z definicją WHO. Dyskutowaliśmy o walorach diety śródziemnomorskiej, sposobach na detoksykację organizmu i poprawę odporności. Zadbaliśmy również o odpowiednią porcję ruchu na świeżym powietrzu i aktywność fizyczną. W ramach terapii kulinarnej, Panie przygotowały pyszny owocowy koktajl i kilkanaście słoików kompotu brzoskwiniowego z dodatkiem winogron, którym będziemy się delektować w zimowe dni. Tymczasem pełni energii i werwy oczekujemy na Bal Seniora, który już za tydzień.